English 

Julhälsning från Kalamazoo, 2002Hej!

Det har varit ett händelserikt år och vi har mycket att minnas en lång tid framåt. Förra julen stannade vi här, eftersom vi skulle hem i januari och fira att Tove tog sin läkarexamen. Det var fantastisk pompa och ståt i Universitetsaulan och fest i läkarstudenternas samlingsrum på Akademiska sjukhuset.Tove glittrade och vi var stolta.

Då träffade vi många kära vänner också och åt maten som Tove, Anna och Karin hade gjort. Det var en snabbvisit på fyra dagar. Tidsskillnaden märktes knappt!

Vi bor i ett nytt och för oss stort hus som behöver lite omsorg och vi har införskaffat en större TV som vi har lärt oss utnyttja med hyrande av många videofilmer. Trädgården behöver även den några krafttag, den är inte färdigplanerad. Förra årets storm, 24de oktober 2001, ändrade vår bakgård, ett trettiotal träd, tallar, stormfälldes och det var mycket att ta reda på även senare. Så under våren gjorde Ulf mer gräsmatta och det har blivit mycket ljusare, vilket är första steget för vår kommande trädgård.

Det här året är extra i ännu en bemärkelse, Ulf blev 50 år. Vi firade det ordentligt. Först var både Tove och Linn här en månad. Vi bilade söderut via Chicago till Miami. En resa med tre övernattningar. Vi stannade till i Kentucky och gick en tur i ett stort grottsystem (The Mammuth Caves). Nästa större stopp var Nashville, där vi besökte Country musikens museum och såg en av Elvis Cadillacer samt fick lyssna på gamla eller nya stjärnor så mycket vi ville. Tänk vad smaken kan förändras, idag accepterar vi och kan frivilligt lyssna på countrymusik.

Därefter drog vi rakt ned till Florida och åkte genom Everglades och såg massor med alligatorer och speciella fåglar som Tove kunde berätta om. Alligatorerna, några 2 m långa, bara låg där på vägkanten och blängde på oss. De lär kunna hoppa i sidled.

Nu skulle det bli höjdpunkten på resan med en femdagars kryssning till Caymanöarna och Jamaica. Det var härligt att bara kunna sätta sig vid dukade bord dagarna i ända och vi hann också med några rundturer. På Grand Cayman besökte vi bla annat en sköldpaddsuppfödning. Dom simmade runt i tankar och var sorterade i storlekar, de största var en meter långa. Vi fick lyfta sådana som var ca tre dm. Efter den turen snorklade vi på en klippstrand intill hamnen.

På Jamaica gick vi först uppför ett vattenfall. Härligt och kul, vattnet sprutade och vi gick i vår turistgrupp. Därefter började vår kajaktur, förbi Mick Jaggers hus till den strand där en scener ur James Bond i Dr. No filmen spelades in. Mycket vackert och skönt, där fanns ett mindre sötvattenfall som svalkade underbart. Ett dopp i ett av de små fallen lär ge föryngring och det märktes kanske. Under paddlingen sköljde salt, ljummet havsvatten över oss och det var skönt.

Efter kryssningen fortsatte bilresan söderut till den sydligaste staden på USAs fastland, Key West. Mycket turistigt och ett firande av solnedgången varje kväll, trevligt med mat vid kajen och massor med folk i rörelse. Nu startade resan tillbaka med övernattning i Key Largo, med stora husbåtar i kanaler precis utanför hotellrummet.

Vi stannade till i Savannah, där Borta med vinden spelades in. Historiskt är detta en stad med många minnen från slaveriet, då det var utskeppningshamn för bomullsindustrin. I södra USA är det annorlunda vegetation, mycket, mycket mer och det hänger grönt från de flesta träd.

Tillbaka i Portage/Kalamazoo var det dags att sy vikingadräkter till oss alla inför vårt stora falska 50-årsfirande. Fina dräkter blev det och Ulf hade både hjälm, svärd, sköld och hemsydda skor tillverkade av Tove och Linn.

Vikingafesten hölls hos våra vänner Rob och Annette. Vi var utomhus och bjöd på helstekt gris och ”vikingalekar” såsom dragkamp, stövelkast och kubb. Ulf gjorde grandios entré på ett traktorsläp tillsammans med ett litet vikingaskepp. Kvällen avslutades med uppeldning av skeppet, en gammal vikingased (?) enligt våra vänner.

Sedan har tillvaron varit betydligt lugnare, Ann-Kristin går på sina kurser och Ulf till ordinarie jobb, varje dag. Linn är på drift från Lund till Bilbao, Spanien, för att få papper på sina spanska kunskaper. Hon kommer att fortsätta med sina vanliga program när hon återvänder till Lund för vårterminen. Tove har börjat sin AT-tjänstgöring, som leder till läkarlegitimation, i Oskarshamn. Hon har lägenhet och en ny gammal bil eftersom den förra blev stulen. Bilen behövs eftersom hon ofta kör till både Uppsala och Stockholm under helgerna för att planera för och svetsa samman den grupp som hon har hand om på ett världsscoutläger i Thailand. Varje lördag pratar vi Tove, Linn och Astrid vilket ger oss alla en god insyn i vardagen för vår familj.

Än så länge har Pfizers köp av Pharmacia inte påverkat det minsta och det verkar till att vara stabilt även i den närmaste framtiden.

Nästa stora händelse var Ulfs riktiga 50-årsdag, först kom några presenter från vänner hemifrån, sedan hade vi ännu ett kalas. 30 personer den här gången, mycket mat och kul. Vi bjöd på köttbullsmackor, räkor med tomatdippa, som snacks. Sedan blev det två sorters soppor, en grönsaks och en oxsvans. Som huvudrätt hade vi grillade kycklingdelar och klyftpotatis, samt naturligtvis kokta och färska grönsaker. Efterrätten var savaräng och till kaffet hade vi prinsesstårta, med femtio ljus, den såg ut som en igelkott med vingliga taggar.

Dagen efter var det dags för den enda helg värt namnet,Thanksgiving. Den är så betydelsefull att man är ledig från jobbet två dagar, alltid en tors-fredag. Det är då man äter kalkon och pumpapaj tillsammans med familjen och ibland även andra vänner. Det är en riktigt amerikansk tradition. I år var vi bjudna till våra grannars föräldrar och fick en härlig samvaro med vuxna och barn.

Nyligen har Ann-Kristin haft sitt sista prov samtidigt som hon bedrev flitigt övande på Luciasånger i flera veckor med 9 flickor 8-12 år och 10 vuxna. Hon stod för planering och träning inför ett mycket lyckat sånguppförande på Lucia och julfest (14 december, man är inte så noga med datumen här). Organisatör var Vasa, en förening som ska befrämja kulturutbyte mellan Amerika och Sverige. Vi är sedan 1,5 år medlemmar och har väl en del att tillföra som äkta svenskar och inte helamerikaner med svensk mormor eller liknande.

Julafton blir i ”ensamt” regi i Kalamazoo, tjejerna har planer på sitt håll. Tove är i Thailand på världsJamboree med scouterna, Linn har precis kommit hem till Skåne.

Juldagen är julhelgens enda lediga dag och då ska vi på julmiddag hos våra vänner Rob och Annette. Då blir det engelsk mat, lustiga hattar på huvudet och smällkarameller, samt någon sorts spel efteråt. De har besök från England och vi kommer att ha en hel del umgänge under resten av jul och nyårsperioden, bla annat ska vi på ”romantiskt” pensionat med bubbelpooler och festlig mat. En annan tilldragelse blir paintboll...... som lär vara som ett videospel i verkligheten. Pust, ibland undrar man vad man ger sig in på egentligen. Men det är utmaningar som har tagit oss hit så det är bara att ta för sig även i festliga sammanhang. I january försökte vi lära hela familjen Pizzie att åka slalom, Annette och Rob har tre döttrar 17, 15 och 10 år gamla. Det var lättare än året innan då vi försökte lära ett gäng tailändare utförsåkningens grunder...

Snart ska vi planera vår nästa hemresa, i slutet på juli 2003. Det ska bli en arbetssemester på Gräsö och i Helsingborg. Hoppas på att få träffa många kära vänner där, eftersom vi kommer att ha fullt upp och inte hinner med att resa runt som förut.

God Jul och Gott Nytt År!

Önskar Ann-Kristin och Ulf