English 

Julhälsning från Ann-Kristin och Ulf, 2003Hej!

Det här året har varit händelserikt på alla plan. Vi har rest, Ulf har bytt jobb och vi har flyttat.

I februari tog vi en semestervecka och åkte till en ö i det lilla landet Belize, precis söder om Mexiko vid Mexikanska Golfen. Det var precis vad vi behövde, varmt väder och vänlig atmosfär. Vi gjorde några utflykter också, vi snorklade vid ett vackert korallrev och vi såg pyramider från Maya perioden. Bosättningen låg inne i regnskogen där utgrävningar pågick för att på ett autentiskt sätt kunna exponera och därigenom lära sig mer om den rika kulturen.

Vi har ett också ett akademiskt kliv av Linn att glädja oss åt. Hon är numera fil kand och fritidsvetare, men studierna var så trevliga att det blir en fortsättning till en mastersexamen i pedagogik, kul för henne och oss. Examensarbetet om fritidsutbildning för utvecklingsstörda resulterade i en offentlig diskussion och en riksdagsmotion. Tove fortsätter sin AT utbildning, som ska vara klar till våren. Scouterna fortsätter att fånga hennes intresse och hon är ordförande i svenska Jamboreekommiten. Hon reser mycket har under året besökt bland annat Nordnorge, Gotland, Italien och St Petersburg.  

Pfizers uppköp av Pharmacia gjorde att många, åtminstone 1500, miste sina jobb i Kalamazoo. Under våren bestämde vi oss för att flytta till Ann Arbor för att minska på Ulfs långa arbetsdagar med bilpendling minst tre timmar/dag.

Tillvaron i Kalamazoo har varit inspirerande på många plan och vi har deltagit i massor med fester, såsom Jenny Pizzies examensfest. Då var deras bakgård omgjord till ett Hawaianskt landskap och vi festade hela natten. Ännu en stor Pizzie-fest, Guy Fawke, en höstfest, med en stor brasa där årets synder eldas upp. Den här gången var Sue och Keith på besök vilket gjorde festen, om möjligt, ännu trevligare. Samma kväll kunde vi beskåda en total månförmörkelse...

Det stora det här året var vår sommarsemestervecka med Ulfs familj på Kreta. Elsa och Bertil fyllde under året 70 år och resan var barnens present. Vi var 16 Hillgrenar som nästan invaderade ett litet hotell och njöt av poolen, stranden och en hel del utflykter. Alla var nöjda med familjesammankomsten.

Innan Kreta var Ann-Kristin tre veckor i Sverige, någon dag på Gräsö och resten i Helsingborg. Astrid behöver mycket uppmärksamhet och hjälp med allt möjligt. Innan vi åkte till Kreta åtnjöt vi kräftor på svenskt sätt hos Eva och Göran i Storvreta. Vi uppsakttade denna kväll som blev bra inledning på den riktiga semestern för oss fyra.

Som medlemmar i Foreign Exchange Club i Kalamazoo var vi värdar för en svensk kräftskiva. Vi införskaffade kräfttillbehör såsom haklappar mm hemifrån och den här gången var vädret riktigt milt och pappersmånarna förgyllde kalaset i familjen Berghs trädgård. Kvällen uppskattades av de 40 snapsvisesjungande deltagarna.

Tove gör mycket för stugan och Elsa och Bertil har också börjat ta sig an huset för att hjälpa oss. Ulf, Tove och Linn tillbringade fem dagar på Gräsö och fixade avloppet, målade det röda, och gjorde en hel del småreparationer, samt städade. Åkgräsklipparen är fortfarande inte helt tillförlitlig och den har gäckat Tove många gånger under den gångna gräsperioden.

Ann-Kristin har slutat med universitetsstudierna. Men akvarellmålningen gick bra då en målning såldes på en konstutställning. Annars har det varit andra kurser som har varit intressanta, såsom Body-Mind Centering som använder yogateknik för att behandla sjukdomar.

Nu bor vi ett nästan nytt hus utanför Ann Arbor, den lilla orten heter Dexter och vi ser kor, majsfält och himmel från köksfönstret. Ulf har ungefär 25 minuter att köra till jobbet. Huset är annorlunda planerat och källaren, är som förut, fylld med kartonger. Vi har redan köpt två nya skåp för att få plats med våra prylar. Köket, som tyvärr är mindre än vårt Portage hus behöver mer förvaringsutrymme. Gräsmattan utanför lär ta mer än två timmar att klippa, så det är något att se fram emot när våren kommer. Förra ägarna anlitade en landskapsarkitekt för att anlägga rabatter runt huset. Vi får se resultatet när våren kommer.

Vi är långt ifrån inflyttade, eftersom Ulf har knappt varit här en hel vecka sedan vi flyttade in i 31 oktober. Det har varit mycket flackande i jobbet, men det lär lugna sig när den nya organisationen är klar.

Ann-Kristin har hittat två ställen att gympa på i Dexter, Jazzercise och Kurvor för kvinnor. Den första är dansinspirerad gympa till häftig modern musik och den andra är cirkelträning med redskap. Jag saknar förstås den variationsrika gympan i Portage, men det här ska nog fungera det också. Några nya studier finns inte med i planeringen, men det blir en hel del tyska i en samtalsgrupp som träffas en gång per vecka.

Andra helgen i december var vi i Boston. En trevlig stad med en nästan europeisk karaktär, folk promenerade på gatorna och det fanns många fina gamla tegelhus. Atlantkusten är nära och därmed känns luften friskare och fräschare än inne i landet på slätten. Men december är lömsk och vi fick uppleva ett snökaos då mer än en halv meter snö föll mellan lördag och söndag. Flygplatsen stängdes och vi fick tillbringa ett dygn extra på hotellet, dyrt, men mycket trevligt.

En tråkig nyhet nådde oss i början på december, vår kära vän Sylvi är död och redan kremerad i Finland. Hon har alltid funnits i bakgrunden som ett härligt stöd och ständig stimulans under vårt gifta liv. Vet att det är bra för henne att sluta sina dagar i Finland som hon blev bortskickad från vid fem års ålder. Hon var mångbegåvad och hon lyckades med allt hon företog sig genom livet. Alla som träffade henne berördes av hennes personlighet. Vi är tacksamma att vi har haft glädjen av hennes vänskap genom åren.

Vårt nästa mål är att lära känna staden Ann Arbor, som lär vara mångkulturell och stimulerande. Vi har tillbringat hösten mest på resande fot till vänner och jobb och har därför inte varit inne i stan en enda gång sedan november. Vi saknar våra Kalamazoo aktiviteter såsom konserter och konstutställningar.

God Jul och Gott Nytt År!

Önskar Ann-Kristin och Ulf